Hae tästä blogista

29.9.2011

Vauvan sukat



Ristiäislahja.

Ohje on hybridi koulussa opitusta perusvillasukasta sekä Marttojen vauvasukasta.

---

Lanka: Novita Wool (378).
Puikot: 3½

Koko: 70 (80) cm

Varsi

Luo 40 (44) silmukkaa ohuemmille puikoille ja jaa silmukat tasan neljälle puikolle. Neulo joustinneuletta (1o 1 n) suljettuna neuleena.

Kun varren korkeus on 8 cm, vaihda paksumpiin puikkoihin ja neulo 1 krs sileää oikeaa. Kavenna samalla jokaisella puikolla tasavälein 1 silmukka, työssä on nyt 36 (40) silmukkaa.

Neulo vielä ykköspuikon (I) silmukat oikein. Kantatilkun neulomista varten siirrä I ja IV -puikkojen silmukat samalle puikolle, jätä II ja III -puikkojen silmukat odottamaan.

Kantapää

Kantatilkku neulotaan I ja IV -puikkojen 18 (20) silmukalla neulomalla puolipatenttia: ota 1 s. oikein neulomatta. Neulo seuraava s. ja etene näin joka toinen oikein neuloen ja joka toinen oikein neulomatta. Käännä ja ota 1.s. neulomatta. Neulo nurja puoli koko ajan nurin.

Jatka, kunnes kantatilkun korkeus on 12 (14) kerrosta. Neulo vielä yksi nurjan puolen kerros.

Aloita sitten kantapohjan kavennukset

Jaa silmukat kolmeen osaan, jos eivät mene tasan jätä keskelle enemmän. Ota 1. s. neulomatta, neulo puolipatenttia I ja II osio, kunnes II osion lopussa neulo II osion viimeinen s ja III osion 1. s. takareunoistaan yhteen. Käännä työ. Ota 1. s. neulomatta. Neulo II osion silmukat nurin, kunnes II osion lopussa neulo II:n viimeinen ja I:n ensimmäinen nurin yhteen. Käännä työ. Ota jälleen 1. s. oikein nelomatta. Jatka puolipatenttia, kavenna ojan yli taas takareunoistaan yhteen. Jatka näin kunnes reunojen silmukat (osiot I ja III) ovat loppuneet (keskiosan silmukkamäärä pysyy samana).

Terän kiilakavennukset

Jaa kantapäässä jäljellä olevat 6 (8) s tasan kahdelle puikolle (puikot I ja IV). Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 8 (9) s. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 8 (9) s ja neulo vielä samalle puikolle kantapäästä jääneet 3 (4) s. Nyt II ja III puikolla on molemmilla 9 (10) s ja I ja IV puikolla on 11 (13) s. Kerroksen vaihtumiskohta on kantapään keskellä. Jatka näillä kaikilla 40 (46) s:lla sileää neuletta suljettuna neuleena.  Tee kiilakavennukset: neulo I puikon 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s:aa ylivetäen yhteen. Toista tällaiset kavennukset jokaisella kerroksella, kunnes työssä on jäljellä 36 (38) s:aa. Jatka sileää neuletta ilman kavennuksia. Kun sukan terän pituus kantapää mukaan laskien on 8 (9,5) cm, aloita kärkikavennukset.

Kärkikavennukset

Neulo I ja III puikon lopussa 2 s:aa oikein yhteen ja tee II sekä IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee tällaiset kavennukset joka krs, kunnes jäljellä on 8 s:aa. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

6.9.2011

Neulottu "snoot"-kauluri



Mallina kuvassa Saara.

Helppo ja nopeatekoinen kauluri Novitan ohjeella ja Noki-langasta. Jos tekisin tämän malliin uudelleen, käyttäisin lankaa ehkä puolitoista kerää yhden sijasta - kauluriputkesta tulisi hieman pidempi. Nyt korkeus 36 cm, ympärys 56 cm.

--
Lanka: Novita Noki, 100 g (yksi kerä)
Puikot:  pyöröpuikot (60 cm) 8

Luo 70 silmukkaa. Neulo helmineuletta (1o, 1n) suljettuna neuleena, kunnes lankaa on jäljellä n. 2 metriä. Päätä työ.